

BLOCK YOUR DATES

28 & 29 OCTOBER

6 PM – 9 PM







Heart Failure Conclave 2021

Date: 28th & 29th October 2021 Time: 18:00 to 21:00 Hrs.



ORGANIZING CHAIRPERSONS



Prof. Dr. Shibba Takkar Chhabra Prof. of Cardiology

Dayanand Medical College Ludhiana



Prof. Dr. Jyotsna Maddury

Professor & H.O.D Dept. of Cardiology Nizam's Institute of Medical Sciences Hyderabad

INTERNATIONAL FACULTY



Dr. Nanette kass Werner Consultant in Preventive Cardiology Grady Memorial Hospital Atlanta, U.S.A



Prof. Dr. Javed Butler

Prof. of Medicine Physiology & Biophysics Director Division of Cardiovascular Medicine Stony Brook University Stony Brook, New York, U.S.A.



Dr. Ruby Satpathy

Medical Director ctural Heart Programi Baptist health Florida USA



Dr. Poonam Velagapudi

Structural & Interventional Cardiologist Asst. Prof. of Medicine University of Nebraska Medical Centre Omaha, U.S.A.



Consultant in Nephrology Asst. Prof. Donald & Barbara Zucker School





Sr. Resident Physician National Neuroscience Institute University of Singapore

NATIONAL FACULTY



Dr. Abraham Oomman Apollo Hospitals, Chennai



Dr. Aparna Jaiswal Director of Cardiology Fortis Escorts Heart Institute New Delhi



Dr. Asha Mahilamaran ltant & Interventional Cardiologist Apollo Main Hospital Chennai



Dr. Asha Moorthy Sr. Consultant Cardiologis SRM Institute of Medical Scie



Dr. Astha T. Kapila andigarh



Dr. Bagirath Raghuraman Consultant Interventional Cardiologist Chinmaya Narayana Super Speciality Centre Hospital Bengaluru



Dr. Chabbi Satpathy Associate Prof. & Interventional Cardiologist S. C. B. Medical College & Hospital Cuttack



Prof. Dr. Geetha Subramanian Emiritus Prof. Of Cardiology TNDRMGR Medical University H.O.D. IMS BHU Varanasi (Retd)



Dr. Gurpreet Singh Wander Head of Cardiology & Chief Cardiologist
Dayanand Medical College & Hospital
Ludhiana



Consultant Physician & Diabetologist



Dr. Hetan C. Shah Consultant Interventional Cardiologist Jaslok Hospital
Prof. of Cardiology
KEM Hospital, Mumbai



Prof. Dr. I. B. Vijayalakshmi

Prof. Paediatric Cardiology PMSSY Hospital, Bengaluru Medical College & Research Institute, Bengaluru



Dr. J. Cecily Mary Majella







Dr. Kavita Tyagi nsultant Interventional & Clinical Cardiologist Sir Ganga Ram Superspeciality Hospital New Delhi

Dr. Madhumanti Panja



Chief Civil Surgeon Tamil Nadu Government Multi-Speciality Hospital Omandhur, Chennai



Dept. of Cardi

Director, Cardiac Sciences of Cardiology Kokilaben Hospital Mumbai



Prof. Dr. Naved Aslam Prof. of Cardiology Dayanand Medical College & Hospital Ludhiana



Dept. of Cardiology Sri Balaji Hospital

Dr. Padhinhare P. Mohanan

Consultant Cardiologist & H.O.D. Westfort Hospital Thrissur



Dr. Pankajam Vaidya Consultant Interventional Cardiologist S.R.M.C. V. M. Salgaocar Hospital, Manipal Hospital, Goa



Prof. Dr. Puneet A. Pooni

Prof. & Head of Pediatrics Dept. Dayanand Medical College & Hospital Ludhiana



Dr. N. Lalitha

Consultant Cardiologist
Nizam's Institute of Medical Sciences
Hyderahad

Prof. Dr. Rajeev Bhardwaj

Professor & Head Maulana Medical College & Hospital



Dr. Paul Ramesh

Apollo Hospital Chennai



Dr. Roopa Salwan Sr. Director & Consultant Interventional Cardiology Max Super Speciality Hospital New Delhi



Dr. Roopali Khanna

Asst. Prof. Dept. of Cardiology njay Gandhi Post Graduate Insti of Medical Sciences Lucknow aduate Institute



Dr. Uday M. Jadhav Sr. Consultant Cardiologist New Bombay Hospital Mumbai



Prof. Dr. Sandeep Seth Additional Professor Cardiologu

AIIMS New Delhi



Dr Rao's Hriddayamm & Apollo Hospital

Director & Head physiology Lab & Arrythmia Services Super Speciality Hospital New Delhi



Dr. Sujatha Vipperla

Indus Hospital Visakhapattanam



Dr. Vijay Bang

Sr. Interventional Cardiologist Lilavati Hospital & Research Centre Mumbai



Dr. Vijay Kumar Chopra



edical Colle Ludhiana

Prof. Dr. Vandana Midha

Prof. Dept. of Medicine Dayanand Medical College & Hospital Ludhiana





Obstetrics & Gynecology P.G.I.M.E.R, Chandigarh



entional Card









Heart Failure Conclave 2021





AGENDA

Welcome & Introduction Dr. Shibba Chabbra

Time	Duration	Topic	Speaker	
06:00 PM to 07:00 PM	60 Mins	Session1: Basics of Heart Failure		
Chairpersons: Prof. Dr. Jyotsna Maddury, Dr. Roopa Salwan, Dr. Rajiv Bharadwaj				
06:00 PM to 06:12 PM	12 Mins	Talk1: Epidemiology & Pathophysiology of Heart Failure. Are women different?	Dr. Hari krishnan S.	
06:13 PM to 06:24 PM	12 Mins	Talk 2:Novel Biomarkers in Heart Failure	Dr. Padhinhare P. Mohanan	
06:25 PM to 06:36 PM	12 Mins	Talk 3: Patient with HF with suspected IHD – How to evaluate and revascularize	Dr. Abraham Oomman	
06:37 PM to 06:48 PM	12 Mins	Talk 4: Approach to CCF and management in children	Prof. Dr. I. B. Vijayalakshmi	
06:49 PM to 07:00 PM	12 Mins	Discussion		
07:00 PM to 07.20 PM	20 Mins	Session2 Risk Prediction tools for HF	Dr. Zakia Khan	
Chairpersons: Dr. Kavita Tyagi, Dr. Pankajam Vaidya				
07:20PM to 08:20 PM	60 Mins	Session3		
Chairpersons: Prof. Dr. Naved Aslam, Dr. Aparna Jaiswal, Dr. Vijay Kumar Chopra, Dr. N. Lalita				
07:20 PM to 07:32 PM	12 Mins	Talk 1: Heart Failure with Preserved Ejection Fraction-Where are we in 2021	Dr. Gurpreet Singh Wander	
07:33 PM to 07:44 PM	12 Mins	Talk 2: Device therapy in Heart Failure –Who, When & How?	Dr. Vanita Arora	
07:45 PM to 07:56 PM	12 Mins	Talk 3: Heart Failure with Reduced Ejection Fraction: State-of-art medical therapies for Heart Failure. What is new?	Prof. Dr. Javed Butler	
07:57 PM to 08:08 PM	12 Mins	Talk 4: Echocardiography in Heart Failure – Know your points & numbers	Dr. Roopali Khanna	
08:09 PM to 08:20 PM	12 Mins	Discussion		
08:21 PM to 09:00 PM	40 Mins	Session 4 Panel Discussion on Pregnant Lady in Emergency with Heart Failure: How do I manage	Panelists: Dr. Justin Paul, Prof. Dr. Pooja Sikka, Dr. Chabbi Satpathy & Prof. Dr. Puneet A. Pooni	









Heart Failure Conclave 2021





AGENDA

Welcome & Introduction Dr. Shibba Chabbra

Time	Duration	Topic	Speaker		
06:00 PM - 07:00 PM	60 Mins	Session 1: Valvular Heart Disease & Heart Failure: How Do I Mana	ige		
Chairpersons: Dr. Hetan Shah, Dr. Vijayalakshmi B, Dr. Aastha Kapila, Prof. Dr. Geetha Subramanian					
06:00 PM to 06:12 PM	12 Mins	Talk 1: Aortic valve disease & Heart Failure	Dr. Ruby Satpathy		
06:13 PM to 06:24 PM	12 Mins	Talk 2: Structural Mitral valve disease & Heart Failure	Dr. Poonam Velagapudi		
06:25 PM to 06:30 PM	6 Mins	Discussion			
06:31 PM to 06:38 PM	8 Mins	Talk 3: Prevention of Heart Failure in Women : A Road Not Yet Optimally Travelled	Dr. Nanette Kass Werner		
06:39 PM to 06:46 PM	8 Mins	Talk 4: Cardiorenal Syndrome & Heart Failure	Dr. Nupur N Uppal		
06:47 PM to 06:54 PM	8 Mins	Talk 5: Heritable Neurological Conditions Associated with Heart Failure	Dr. Monica Saini		
06:55 PM to 07:00 PM	6 Mins	Discussion			
07:00 PM to 07.20 PM	20 Mins	Session 2: Discharge checklist - India HF Discharge Checklist	Dr. Jamshed J. Dalal		
Chairpersons: Dr. Asha Mahilamaran, Dr. Madhumanti Panja					
07:20 PM to 08:20 PM	60 Mins	Session 3:			
Chairpersons: Prof. Dr. Vandana Midha, Dr. Vivek Gupta, Dr. Tripti Deb, Dr. Asha Moorthy					
07:20 PM to 07:31 PM	12 Mins	Talk 1: Anemia Iron deficiency & Heart Failure	Dr. Uday M. Jadhav		
07:32 PM to 07:43 PM	12 Mins	Talk 2: Vaccination in a patient of Heart Failure	Dr. Bagirath Raghuraman		
07:44 PM to 07:55 PM	12 Mins	Talk 3: Heart Failure with recovered Ejection Fraction: The Prognosis & Relevant Clinical Implications	Dr. Sujatha Vipperla		
07:56 PM to 08:07 PM	12 Mins	Talk 4: Left Ventricular assist devices bridge or destination therapy	Dr. Vijay Bang		
08:08 PM to 08:19 PM	12 Mins	Discussion			
08:20 PM to 09:00 PM	40 Mins	Session 4 Panel Discussion on Cardiac transplant for my patient in Heart failure: How do I help and plan? The Practical Approach	Panelist: Dr. Vijay Bang, Prof. Dr. Sandeep Seth, Dr. Paul Ramesh & Dr. Majella		
	Moderator: Dr. Jyotsna				





